كيوان دواتگران با تاكيد بر اين نكته كه متولي اصلي رسيدگي به وضعيت نابينايان در كشور بهزيستي نيست، تعداد مبتلايان به اختلالات شديد و عميق بينايي كه از پوشش خدمات مستمر سازمان بهزيستي بهرهمند هستند را قريب به 150هزار نفر عنوان كرد و گفت: بهزيستي خدمات و وسايل كمك توانبخشي مانند عصا، آموزش جهتيابي، لوح و قلم و نيز كمكهاي معيشتي را در اختيار اين افراد قرار ميدهد.
جمعيت مبتلايان به اختلالات بينايي در كشور حدود 600 هزار نفر است
براساس اين گزارش آمار دقيقي از تعداد مبتلايان به اختلالات بينايي در ايران وجود ندارد.
اما اختلال بينايي يک واژه کلي و بيانگر نوعي ناتواني در ديدن است كه از نظر پزشکي، ميتواند خفيف و قابل اصلاح مانند نزديک بيني و دوربيني و يا شديد و غيرقابل اصلاح همانند کوري يا ضعف شديد بينايي باشد. اختلال بينايي ممكن است در هر فردي اتفاق بيفتد، چراكه عوامل موثر در ايجاد اين بيماري دامنه وسيعي دارد.
در حال حاضر، عيوب انكساري درمان نشده به عنوان عاملي ژنتيكي و نيز بيماري آب مرواريد مهمترين عوامل نابينايي در جهان به شمار ميروند. اين در حاليست كه در كشورهاي در حال توسعه، مهمترين علت نابينايي، ابتلا به بيماريهاي عفوني شناخته شده است.
نابينايي در افراد مبتلا به ديابت 25 برابر افراد عادي همچنين بيماري مننژيت و در نهايت حوادثي مانند انفجار از ديگر عوامل شايع بروز نابينايي در جهان هستند. 75 درصد اختلالات بينايي به سادگي و با برنامهريزي در سطح كلان قابل درمان و پيشگيري است.
وي قانون جامع حمايت از حقوق معلولان را ماده 2 عنوان و تشريح ميكند: بر اساس اين ماده، کليه وزارتخانهها، سازمانها و موسسات و شرکتهاي دولتي و نهـــادهاي عمومي و انقلابي موظفند در طراحي، توليد و احداث ساختمانها و اماکن عمومي و معابر و وسايل خدماتي، به نحوي عمل كنند که امـکان دسترسي وبهرهمندي معلولان همچون افراد عادي فراهم شود.
اما آنچه جاي تامل دارد دارد بهرهمندي نابينايان از مزاياي تامين اجتماعي است. در حال حاضر مبلغ مستمري ماهانه اختصاص يافته به معلولان كم بضاعت از سوي سازمان بهزيستي كشور، تنها 32هزار تومان است، كه در شرايط خاصي مانند تاهل و چندمعلوليتي، اين مبلغ تا رقم 60هزار تومان افزايش مييابد.
161 ميليون نفر از جمعيت جهان دچار اختلالات بينايي هستند
براساس آمار سازمان بهداشت جهاني در حال حاضر 161 ميليون نفر از جمعيت جهان دچار اختلالات بينايي هستند كه از اين تعداد 124 ميليون نفر را افراد كمبينا و 37 ميليون نفر را نابينايان تشكيل ميدهند.
همچنين يك ميليون و 400 هزار نفر از اين نابينايان، كودكان زير 15 سال هستند و سن 80 درصد آنها نيز، بيش از 50 سال است.
سازمان بهداشت جهاني با همكاري آژانس بينالمللي پيشگيري از نابينايي و بعضي سازمانهاي غيردولتي بينالمللي در مورد مديريت پيشگيري از اختلالات بينايي، برنامهاي را تحت عنوان «چشم انداز 2020» با هدف از بين بردن نابيناييهاي قابل پيشگيري تا سال 2020 طراحي و به مرحله اجرا گذاشته است و به نظر ميرسد پايبندي كشورهاي جهان به اين برنامه سبب پيشگيري از نابينايي دست كم 100 ميليون نفر تا سال 2020 شود.
منبع: خبرگزاری شهر