یک سونامی در تغییر الگوی مصرف وجود دارد چرا که با افزایش قیمت تریاک، مردم به سمت مواد محرک سوق داده می شوند.
به گزارش روابط عمومی سازمان بهزیستی استان تهران، سلامی مدیر کل پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر در نشست خبری «اعتیاد و راهکارهای پیشگیرانه» که روز چهارشنبه در شیرخوارگاه آمنه برگزار شد گفت: اعتیاد مانند یک سالن است که افراد متفاوتی به لحاظ جنسیت، سن، شغل، تحصیلات و غیره وارد این سالن اعتیاد می شوند.
سلامی با بیان آماری از این افراد گفت: 6/44 در صد از این افراد زیر 29 سال هستند که وارد سالن شدهاند و 95 درصد آنها مرد و 5 درصد دیگر را زنان تشکیل می دهند.
وی دراین باره گفت: 70 درصد این اعتیاد شاغلین، 30 درصد بیکاران، 90 درصد زیر دیپلم و 10 درصد بالای دیپلم هستند. از این تعداد 90 درصد زیر دیپلم و 10 درصد بالای دیپلم و 1/47 درصد مجرد و باقی متاهل هستند که این روند نشان می دهد که افرادی از سنین و جنسیتهای مختلف وارد این سالن شدهاند اما انگیزههای ورود آنها 8/22 درصد کنجکاوی، 4/18 درصد لذت، 14 درصد مشکلات روحی، 13 درصد تفریح، 1/5 درصد فشار دوستان، 5 درصد مشکلات جسمانی 3/4 درصد مسائل خانوادگی و درصدی جنسی بوده است.
سلامی تصریح کرد: سونامی مواد مخدر نشان میدهد که برای ورود آن در هر خانواده و در هر مرحلهای، به هیچ وجه نمیتوان تنها یک عامل را مطرح کرد، ضمن این که علاوه بر خود فرد معتاد، در مجموع حدود 10 میلیون نفر از خانواده،های معتادان از جمله همسر، فرزندان و پدر ومادر آنها درگیر این مشکل هستند و این مقدمه نشان میدهد که نگاه تک بعدی صرف در کاهش عرضه کافی نیست.
وی تأکید کرد: اگر ما در دهه اول و دوم انقلاب جدی تر به مقوله پیشگیری برای مصون سازی گام بر میداشتیم امروز اعتیاد و مواد مخدر برای 87 درصد از مردم تهدید محسوب نمی شد.
سلامی برای پیشگیری این معضل تصریح کرد: بر اساس بررسیهای صورت گرفته در ستاد مبارزه با مواد مخدر باید ارکان را به صورت متوازن مورد توجه قرار داد. این ارکان شامل کاهش عرضه، درمان، کاهش آسیب و پیشگیری اولیه برای مصون سازی است.
سلامی گفت: با توجه به مقاطع مختلف در کشور ما همچون توسعه اقتصادی و سیاسی کار، فرهنگی مورد غفلت قرار گرفت. اما پیشگیری در برنامه چهارم در دستور ستاد قرار گرفت.
این مدیر مسئول با اشاره به آماری عنوان کرد: با برنامهریزی صورت گرفته در 4 کانون هدف که مورد پوشش قرار گرفتهاند در محلهای آموزشی در سال 88 نسبت به سال شروع طرح یعنی سال 1384 رشد 73 درصدی وجود دارد. در محیطهای کاری 21 درشد رشد نسبت به سال 1387 و برای اطلاع رسانی در رسانه ملی 27 درصد رشد وجود دارد.
سلامی در ادامه تاکید کرد که این حجم اطلاعات در مقیاس جمعیت 68 میلیونی کافی نیست. در این زمینهسند جامع پیشگیری از اعتیاد گفت: این سند نگارش شده و کلیات آن به تصویب رسیده است. در سند جامع با رویکرد دانش محور پیشگیری را دنبال میکنیم.
وی در ادامه توضیح داد: تنها افزایش دانش کافی نیست بلکه مهم تغییر نگرش است کسانی که برای لذت و تفریح مواد مخدر مصرف می کنند باید با تغییر نگرش خود به سمت آن نروند و یک نوع استحکام جدی برای ایمن سازی صورت گیرد. پدیده اعتیاد توسط مردم شکل می گیرد و با کمک مردم به موفقیت می رسد.
حسین ابراهیمی مقدم مشاور خانواده در این نشست خبری با اشاره به این که از بحث پیشگیری به نوعی سوءاستفاده می شود گفت: برای مثال انواع اعتیاد دارویی گزارش شده است که صرفاً به مواد مخدر اطلاق نمی شود، بلکه نوعی اعتیاد به دارو است.
این مشاور خانواده در ادامه گفت: با توجه به پژوهش های انجام شده، 50 درصد افراد معتاد پیش از مصرف افسردگی داشتهاند، کسانی که در مسائل خانوادگی دچار مشکل بودهاند، گرایش بیشتری به سمت اعتیاد از نوع الکلی نشان داده اند. بحران هویت، بزهکاری و کسانی که یکی از والدین آنها سیگار مصرف کردهاند، گرایش بیشتری به سمت اعتیاد داشتهاند.
ابراهیمی مقدم با تأکید به ورود مراکز علمی و دانشگاهی به امر پیشگیری گفت: یک قرن مبارزه سخت افزاری و نیم قرن درمان انجام شده است در حالی که پیشگیرانه هدفمند 5 سال وغیر هدفمند 10 سال قدمت دارد.
این مشاور با اشاره به اعتیاد آینده و آینده اعتیاد گفت: با وجودی که محرکهایی مانند اینترنت و ده مقوله دیگر هر روز وارد عرصه جدیدی می شوند آیا اعتیاد قابل پیشگیری خواهد بود. درتهدید الگوی مصرف، سیستم هوشمند اعتیاد به دنبال آن است که بدون سرمایه گذاری با مصرف راحت واثرگذاری سریع پیشروی کند.
همچنین در این نشست هومان نارنجیها کارشناس اعتیاد، به رویکرد دیگری از پیشگیری اشاره کرد و گفت: امروزه امر پیشگیری تنها با کشیدن دیوار بلند برای عدم ورود مواد میسر نیست، چرا که در آشپزخانه منازل، مواد صنعتی جدید همچون شیشه تولید می شود و این نشان دهنده اهمیت امر پیشگیری است.
این کارشناس اعتیاد گفت: تا زمانی که به کاستیها پاسخ داده نشود، جنگیدن با اعتیاد راهکار مناسبی نیست. چون لزوم پیشگیری امری انکارناپذیر است و دولت باید روی آن سرمایه گذاری مناسبی انجام دهد.
وی در ادامه با اشاره به تفاوت امر درمان و مقوله پیشگیری گفت: امروز 85 درصد درمان به وسیله کمپها و N.G.Oها انجام میشود. اما داستان پیشگیری متفاوت است چون کسی متقاضی آن نیست، بنابراین نخست باید فرهنگسازی شود و خانوادهها درصدد آموزش و فرا گرفتن مهارتهای زندگی باشند، همچنین پیوندهای عاطفی و خانوادگی مستحکم شود.
وی با بیان این که برای هر امری یک متولی وجود دارد گفت: برای فرزندپروری درکشور هیچ متولی وجود ندارد در حالی که فرزند انسان دارای پیچیدگیهای روحی و روانی بسیاری است که پدر و مادر با اندک آموزش او را تربیت می کنند، صلاحیتدار بودن خانوادهها برای فرزنددار شدن امر مهمی است که توجه چندانی به آن نمی شود.
منبع :سازمان بهزیستی تهرانفف