همين شيوه ارايه خدمات و موفقيتهاي چشمگير باعث شده بود که در هفته گذشته همسر معاون نخستوزير سوريه که رياست يکي از نهادهاي مردم نهاد آن کشور را نيز به عهده دارد به ايران بيايد و براي الگوبرداري راهي يکي از مراکز نگهداري و توانبخشي معلولان جسمي، حرکتي و ذهني تحت پوشش سازمان شود.
مسئولان، مراقبان، مربيان، پرستاران و 307 دختر بالاي 14 سال اين مرکز، امروز زودتر از هر روز ديگر بيدار شدهاند و منتظر ميهمانند. مراقبان لباسهاي دختران را عوض کردهاند و به سر و وضعشان حسابي رسيدهاند.
کف اتاقهاي بخش هم از تميزي برق مي زند و هنوز بوي ماده ضدعفوني کننده به مشام ميرسد. ساعت 9 صبح را نشان ميدهد و اين يعني تا لحظاتي ديگر ميهمان سر ميرسد. پرسنل خدماتي مرکز مشغولند.
يکي ميوه ميشويد و ديگري شيرينيها را يکي يکي در بشقاب ميچيند. يکي دو نفر از مسئولان توي حياط قدم ميزنند و حاج آقاي مهاجري در دفتر مرکز منتظر ميهمان ويژهاش است.
همسر معاون نخستوزير کشور سوريه با خودرويي معمولي و بدون تشريفات وارد حياط مرکز ميشود. همسر قائممقام وزارت امور خارجه کشورمان و يک مترجم هم او را همراهي ميکنند.
“ريم عقاد دردري ” به محض ورود از ميزبانان ميخواهد در ابتداي امر بخشهاي مختلف مرکز را نشانش دهند.
دختران پردرد مرکز
مشخص نيست چرا اما مسئولان مرکز، بخش بيماران را براي بازديد ريم عقاد آماده کردهاند. چشمان او به محض ورود به اتاق نگهداري دختران پر از اشک ميشود و به اشکهايش اجازه جاري شدن ميدهد.
انگار چنين مرکزي در کشورشان وجود نداشته يا اينکه او به ملاقات و بازديد نرفته است. حضور دختران داراي بيماريهاي صعبالعلاج همچون سرطان، هپاتيت و… با سرهايي تراشيده شده قلب هر شخص ديگري را هم به درد ميآورد.
زهره صفاريفر معاون امور اجتماعي شميرانات وظيفه معرفي مرکز را به عهده ميگيرد. او ميگويد: در حال حاضر 307 دختر 14 سال به بالا در مرکز زندگي ميکنند که دچار معلوليتهاي ذهني، جسمي و حرکتي هستند.
دختران در اين بخش علاوه بر معلوليت بيماريهاي ديگري هم دارند که نگهداري از آنها را سختتر ميکنند.
عقاد سه بار پشت هم واژه صعب را تکرار ميکند و اين يعني به ميزان سختي نگهداري از چنين معلولاني پي برده است.
برايش سوالي پيش آمده که خانوادههاي اين دخترها کجا هستند؟
صفاريفر ميگويد: اکثر بچهها مجهولالهويه هستند و بعد از پيدا شدن توسط نيروي انتظامي به مراجع قضايي به مراکز توانبخشي سازمان فرستاده ميشوند اما بعضي از بچهها هم كه خانواده دارند در سطح پايين رفاهي قرار دارند و به خاطر مشکلات زندگي نميتوانند از پس مخارج آنها بر آيند،
به دليل همين در مرکز نگهداري ميشوند و ما از خانوادههايشان ميخواهيم حداقل هر ماه يک بار به آنها سر بزنند. چون ديدن خانوادههايشان تأثير بسيار خوبي بر روح و حتي جسم بچهها ميگذارد.
آموزش روانشناسي براي معلولان ذهني
اتاق بعدي اتاق روانشناسي مرکز است. به گفته مربي اين بخش بچهها به صورت دستهدسته از ساعت 8 تا 10 و 11 تا 13 تحت آموزش و تمرينهاي روانشناسي قرار ميگيرند.
استفاده از وسايل بازي که باعث تقويت وضعيت روحي آنها ميشود هم بخش ديگري از کارهايي است که در اين اتاق صورت ميگيرد. بعد از آن نوبت به اتاق کاردرماني و فيزيوتراپي ميرسد.
براي ريم عقاد اين سوال مطرح است که وظيفه نگهداري از بچهها در مرکز به عهده چه کساني است و آيا اين افراد در زمينه کارهايي که انجام ميدهند تحصيلات دانشگاهي دارند و يا دوره تخصصي ديدهاند؟
صفاريفر توضيح ميدهد: همه افراد مشغول در مرکز داراي تحصيلات دانشگاهي هستند. فيزيوتراپيست، مددکار، کاردرمانگر، پزشک، دندانپزشک و… همه دانشگاه رفته هستند و خانمهايي هم که به اسم مراقب شناخته ميشوند و مسئول نظافت و رسيدگي به امور مشخصي بچهها هستند همگي توسط افراد متخصص دورههاي آموزشي را ميگذارنند. به طور کلي هيچکس بدون اطلاع کافي از نحوه برخورد، تعامل و مراقبت از اين بچهها مشغول کار نميشود.
دندانپزشکي مرکز بخشي است که توجه همسر معاون نخستوزير سوريه را بيش از ساير بخشها به خود مشغول کرده است.
به گفته صفاريفر با توجه به مشکل عدم آرام گرفتن اين بچهها هنگام کار دندانپزشکي يا آنها را با آرام بخشهاي قوي آرام ميکنند و يا اگر موفق نشدند براي بيهوشي به تنها مرکز مجهز به اتاق بيهوشي منتقل ميکنند.
براي ريم عقاد سوال است که چه کساني مسئوليت دندانپزشکي مرکز را بر عهده دارند؟
صفاريفر پاسخ ميدهد. اکثر پزشکان ما پزشکان خيري هستند که چند ساعت از وقتشان را در هفته به اين کار اختصاص ميدهند. تأمين هزينه بقيه دندانپزشکان هم از طريق مشارکتهاي مردمي تقبل ميشود.
30 دلار مستمري معلولان سوريه
بعد از بازديد از قسمتهاي مختلف بخش بيماران مرکز امام علي(ع) همسر معاون نخستوزير سوريه راهي دفتر مرکز ميشود تا ضمن کسب اطلاع از وضعيت نگهداري از بچهها در مرکز تجربيات خودش را نيز در اختيار مسئولان قرار دهد.
ريم عقاد دردري در سوريه انجمني دارد که براي بچه ها مدرسه و مراکز توانبخشي ميسازند. در کشور سوريه ابتدا مراکز با کمک دولت ساخته ميشوند.
به عناون مثال دولت زمين را رايگان در اختيار انجمنها قرار ميدهد چون زمين در سوريه خيلي گران است.
اما بعد از گذشت چند سال کمکم کمکش را کم ميکند تا مرکز به استقلال کامل برسد. عقاد به روش ديگر ارائه خدمات توانبخشي در کشورش هم اشاره ميکند: ما در سوريه بيشتر کمک و ارائه خدمت را در منزل مددجويان انجام ميدهيم.
معلولان در خانواده نگهداري ميشوند و ما هم مستمري ماهيانه حدود 30 دلار پرداخت ميکنيم و هم اينکه در صورت نياز به خدمات توانبخشي آن را به طور رايگان در منازل ارائه ميکنيم.
به همين دليل تعداد مراکز توانبخشي در سطح کشورمان کم است و انجمنهاي خيريه و NGO ها چند وقتي است که در راهاندازي مراکز اينچنيني مثل شما هستند.
مدير مرکز از عقاددليل سفرش به ايران و انتخاب اين کشور براي کسب تجربيات را ميپرسد. او ميگويد: چند وقت پيش به بوداپست مرکز مجارستان رفته بودم. در آنجا تيمي از کارشناسان ايراني را ديدم که براي يافتن آموزههاي جديد علم توانبخشي به مجارستان آمده بودند.
طي تحقيقاتي که کردم به اين مسأله پي بردم که ايرانيها در علم توانبخشي پيشرفت خوبي کردهاند و ميتوانند الگوي خوبي براي ما که در ابتداي راه راهاندازي مرکز هستيم باشند.
ازدواج فاميلي دليل معلوليتها در سوريه
عقاد دردريدرصد معلوليت در کشور سوريه را 30 درصد اعلام ميکند و ميگويد: بيشتر مشکلات معلولان در سوريه به دليل ازدواج فاميلي است.
مردم کشورهاي عربي به اين موضوع اشتباه اعتقاد دارند که تا موقعيت ازدواج در فاميل و بستگان وجود دارد نبايد با خارج از فاميل ازدواج کرد و به همين دليل مثلا ديده ميشود در يک خانواده همگي از مشکل ناشنوايي و کمشنوايي رنج ميبرند.
آخرين صحبتهاي او هم در مورد نحوه واگذاري خدمات به بخش غيردولتي بود که از وضعيت واگذاريها در ايران ابراز خرسندي کرد و اميدوار بود شيوه واگذاري خدمات به بخش غيردولتي در کشور سوريه هم مثل ايران شود.
حالا ديگر ريم عقاد دردريغير از اصفهان و شيراز و بازارهاي سنتي و مکانهاي ديدنيشان تصوير ديگري هم از ايران دارد. مرکزي با 307 دختر معلول ذهني که الگويي براي راهاندازي چنين جايي در يکي از کشورهاي مهم خاورميانه است.
منبع :سازمان بهزیستی کشور
سلام ضمن تشکر از راه اندازی این سایت از مدیریت محترم بهزیستی خواهش می کنم فکری برای ایاب و ذهاب ورزش معلولین بکنند شما خود را جای ما بگذارید ببینید آیا با بریس و عصا در تابستان گرم می توانید از خانه تابیرون بروید .امید وارم خواسته ما را مورد اجابت قرار دهید با تشکر